21 Ekim 2010 Perşembe

Düşünceyi Okumak

Küçücük bir nöro kaydedici, hayvanlar yaşadıkları alanlar arasında yol alırken zihinsel etkinliklerini kaydediyor.

Alexei Vyssotski’nin hayvanların beyin dalgalarını izlemek için yeni bir yöntem araştırması, 2002 yılında ev güvercinlerinin (Columba livia) yönlerini nasıl tayin ettiğini anlamaya çalıştığı sırada başlıyor. Zürih Üniversitesi’nde araştırmacı olan Vyssotski, kuşların beyin etkinliklerinin yönlerini bulurken kullandıkları işaretlerle karşılaştıklarında nasıl değiştiğini görmek istemiş. Laboratuarda çalışırken elde ettiği beyin dalgalarını izlemek çok kullanışsız, bunun için serbestçe uçan kuşlara takılabilecek bir aygıta ihtiyaç duymuş.

Altı yıl sonra Vyssotski bir çözüme ulaşıyor: hayvanların çevreleriyle etkileşimleri hakkında çok önemli yeni bilgiler sağlayabilecek, kaplandan fareye her şeyi izleyebilecek kadar küçük ve taşınabilir bir yüksek teknolojik aygıt.

“Nöro kaydedici” olarak isimlendirilen cihaz yaklaşık iki gram ağırlığında ve küçücük bir hafıza kartı içeriyor. Onu kullanmak için, araştırmacılar önce hayvanı hareketsiz kılıyorlar ve sonra elektrotları, nöro kaydediciyi ve vücuduna bir yer belirleyici yerleştiriyorlar. Aygıt daha sonra, hayvan yaşam alanında hareket ettikçe beyin dalgalarının nasıl değiştiğini kaydediyor. Aygıtın pil bittiğinde araştırmacılar hayvanı tekrar yakalıyorlar, hafıza kartındaki bilgileri alıp veriyi inceliyorlar.

Nöro kaydedici, şu ana kadar güvercinler üzerinde test edildi. Şimdi, uzun mesafeli uçuşlar sırasında uyuyup uyumadığını belirlemek üzere küçük firkateyn kuşlarını (Fregata minor) da içeren çeşitli deneylerde kullanılmak üzere hazır. Vyssotski’ye göre, bu ve diğer davranışları anlamak bilim adamlarının sadece hayvanların nasıl işlediklerini görmeye değil, hangi çevresel şartların onların gelişimi için gerekli olduğunu anlamalarına da yardımcı olacak.

— Çeviri: Eray Çağlayan

Kaynak: Conservation Magazine - Vol. 9 No. 4 | October-December 2008,S 35.

Hiç yorum yok: