21 Ekim 2010 Perşembe

Robobalık

Sualtı droidleri balinaları izliyor, kirliliğin izini sürüyor ve deniz mağaralarını haritalandırıyor.

Araştırmacılar, su altında yol alan canlıları izlemek üzere etkili bir yol bulmak için çalışarak yıllarını harcadılar. Yunusları işaretlemek ya da su örneği almak için tekne göndermek, etkili ancak hem pahalı hem de iş-yoğun bir yöntem. Şimdi daha iyi bir çözümü Washington Üniversitesi’nden Kristi Morgansen bulmuş olabilir: balinalardan kirli atıklara kadar her şeyi izlemek üzere gönderilebilecek, kendi kendine hareket eden robot balık.

Hala geliştirilme aşamasında, sözüm ona “robobalık” olarak isimlendirilen alet itme gücü olarak tasarlanmış benzersiz bir kuyruk kullanıyor, yaklaşık altmış bir santimetre boyunda ve insan tarafından yönlendirilmeden çalışmaya programlanıyor. Bu onlara bir grup hayvanı izlemek ya da sualtı kimyasal bulutlarının sınırlarını belirlemek gibi, bir robotun tek başına yapamadığı işlevleri yapabilmesine olanağı sağlıyor.

Morgansen hala engeller olduğunu söylüyor—robotun pillerini fazla zorlamayacak bir kablosuz iletişim sistemiyle başa çıkmak için çabalıyor—ancak ilerleme sağlıyor. Morgansen robotun yeni görevini çoktan tayin etmiş: bir kopek balığını takip etmek.

— Çeviri: Eray Çağlayan

Kaynak: Conservation Magazine - Vol. 9 No. 4 | October-December 2008,S 38.

Hiç yorum yok: