2 Şubat 2011 Çarşamba

Güçlü Çiş

Araştırmacılar idrardan hidrojen yakıtı üretmek istiyor

Duş, iyi fikirlerin kaynağı olarak iyi bilinir. Fakat tuvalet? Aynı şekilde gelecek vaat ediyor diyor idrardan hidrojen yakıtı üreten bir teknoloji geliştiren, Ohayo Üniversitesi’nde kimya ve biyomoleküler mühendisliği profesörü Gerardine Botte. 

Botte idrarın hidrojenin kaynağı olabilecek iki bileşim içerdiğini teşhis etmiş: amonyak ve üre. Atık suyun içine bir elektrod yerleştirin, hafif bir akım uygulayın ve işte: bir yakıt pilini elektrikleyebilecek hidrojen gazı. 

Onun sistemi yakıt pilleri için hidrojen üretmede kullanılabilen suyun elektrolizine benzer bir biçimde çalışıyor – ancak amonyak ve üre hidrojen atomlarını suyun tuttuğundan daha gevşek tutuyor, böylece onları ayırmak için çok daha az enerji gereklidir.

Aklı kanalizasyonda olan tek bilim insanı Botte değil. Örneğin İngiltere’de bir grup bilim insanı, doğrudan idrarla güçlendirilen bir yakıt pili üzerinde çalışıyor.

Botte’nin teknolojisi yüksek sayılardaki insanların toplandığı belirli yerlerde enerji üretimi için çok büyük potansiyele sahip – örneğin hava limanları ve stadyumlar. Botte, 200 – 300 çalışanlı bir iş yerinin 2 kilovat enerji üretebileceğini hesaplamış.  Kabul edelim ki bir bina için yeterli değil, fakat her bir damla işe yarar.

Bu yaklaşım hayvan besi çiftlikleriyle ilgili kirlilikte de ele alınabilir. Botte’nin tahminine göre 1.000 inek tarafından üretilen üreden 40 ila 50 kilovat enerji üretebilir – işlem sırasında zararlı amonyaktan kurtularak.

Bu yılın başlarında, Botte’nin teknoloji şefi olduğu E3 Teknolojileri “çiş gücü”nü ticarileştirmek üzere lanse edildi. Şirket, önümüzdeki yılın sonuna kadar hazır olacak  “GreenBox” prototipini yapmayı amaçlıyor ve ilk potansiyel müşteriler olarak şehirleri görüyor.  Botte “bir belediye atık su arıtma tesisinde çok daha az enerjiyle suyu temizleyebilirsiniz” diyor.

— Çeviri: Eray Çağlayan

Kaynak: Conservation Magazine - Vol. 11 No. 4 | Winter 2011,S 37.

Hiç yorum yok: